Engleska i Hrvatska postavile su neočekivani polufinalni sukob. Oni su korak dalje od konačnog obračuna na FIFA Svjetskom kupu s najjačim kandidatima u Španjolskoj, Argentini i Portugalu koji su pokazali vrata u prvoj fazi knockouta i brani Njemačke prvake u samoj skupini.

Engleska kampanja može se definirati u jednoj liniji - Dolazi kući! Tri lava su sigurni i zašto ne bi trebali biti? Oni su u polufinalu po prvi put od 1990. Gareth Southgate se pozdravlja kao nacionalni junak koji donosi prsluk nakon neočekivane uspješne kampanje.
Izbacujući Kolumbiju i Švedsku u knockout, to je vrlo dobro razradio za Englesku, koji je izgubio od Belgije za drugo mjesto na skupnoj pozornici. Skipper Harry Kane je na vrhu utrke za Golden Boot sa šest golova.

Dvije su strane prošle sezone već sedam puta s Engleskom osvojile posljednja dva sukoba. Mnogi pristaše gledaju ovu utakmicu kao Englesku priliku za osvetu. Engleska je pala 3-4 na Hrvatsku koja je istrgala izglede zemlje za kvalifikaciju za Euro 2008.
Southgate, koji je bio u posljednjoj Engleskoj strani koji je došao do polufinala svog posljednjeg velikog turnira (Euro 1996), nosio je mlad i živahan tim u Rusiju, ali je radio svoj šarm s igračima ispred Svjetskog kupa. Engleska domaćini najbogatija nogometna liga na svijetu - engleske Premier lige - ali nekako nije uspjela nositi te građevne blokove na međunarodnoj sceni. A kako bi to promijenio, Southgate je morao promijeniti način na koji njegovi dečki misle.
"Spremni su parkirati svoje suparništvo nad klubom na vratima", rekao je Southgate. "Razgovarali smo o tome koliko je važno imati taj duh. Upoznao sam dosta tih igrača i točno znamo kako se održavaju i možda, u modernom dobu, to bi bilo čak i ludilo. Društveni mediji i sve drugo, globalna je stvar puno veća. "

Southgate ima taktičke odluke kako bi predvodio ključnu polufinalu hoće li se smjestiti dodatni igrač u Ericu Dieru koji bi se mogao pokazati korisnim za poništavanje prijetnje Luke Modrića. Inače, Engleska nema problema s kondicijom u posljednja četiri.
S druge strane, Hrvatska nije imala lako osvojiti Svjetsko prvenstvo. Oni su morali proći kroz dodatno vrijeme i kazne u oba nokautnog susreta protiv Danske i Rusije, ali su se pojavili uspješni na kraju do polufinale. Imajući to na umu, njihova razina fitnessa bila bi velika točka razmatranja, pogotovo ako igra još jednom ode na daljinu.
Zvijezda hrvatske zvijezde bio je njihov skiper Modrić, koji je bio u središtu pozornosti. Modrić, Ivan Perisic, Mario Mandzukić i Ivan Rakitić uspoređuju se sa zvijezdama 1998. godine, koji su treći na hrvatskom debi, nešto što se dogodilo samo na Svjetskom kupu. Čuvar Danijel Subasic ozlijedio je svoju prtljagu kasno u subotnju utakmicu protiv Rusije i sumnjamo da će igrati u polufinalu u srijedu

Post a Comment

 
Top